Dichtbij de voormalige schacht van Staatsmijn Hendrik in het gezellige Brunssum ligt onze B&B genaamd Mijn-werkje. De B&B is gesitueerd tussen het gezellige stadscentrum en het prachtige natuurgebied de Brunssumerheide. Tevens ligt het ideaal gesitueerd langs de uitvalsweg naar Landgraaf en Kerkrade waardoor heel Zuid-Limburg makkelijk bereikbaar is. Begin 2022 hebben wij besloten om een B&B te realiseren om zo ook andere mensen te laten genieten van de mooie omgeving en tevens van het Mijn(-werkers)verleden van Brunssum. Vol trots zijn wij nu klaar om onze gasten te verwelkomen. Grotendeels van de werkzaamheden is door onszelf verricht. Hier ligt de oorsprong van de naam ‘Mijn-werkje’. Uiteraard verwijst deze ook naar onze regionale geschiedenis van de Mijnbouw.
Indeling B&B
Via een eigen toegang komt u in de keuken/zitkamer. Hier kan worden gekookt, gegeten en de avond worden doorgebracht (tv en gratis wifi aanwezig). Ook vindt u hier nog enkele originele spullen die in de mijn gebruikt werden . Via deze verblijfsruimte komt u in de slaapkamer. Achter een comfortabel tweepersoonsbed ziet u een prachtige foto van de voormalige Staatsmijn Hendrik. Zelfs de nacht lampjes zijn gemaakt van originele mijnwerkers helmen. Achter de slaapkamer bevindt zich de badkamer die van alle gemakken is voorzien zoals het toilet, de douche en een wastafel met grote spiegel (föhn aanwezig). Tenslotte is via de badkamer de privétuin bereikbaar. Het eerste deel is overkapt en biedt een ruime zitgelegenheid. In de bescheiden tuin kunt u genieten van de zon en de rust van het mooie Zuid-Limburg.
Geschiedenis Staatsmijn Hendrik
Brunssum en andere delen van Zuid Limburg ontlenen hun karakter grotendeels aan het mijnbouwverleden van deze streek. De Staatsmijn Hendrik was een kolenmijn in Brunssum. Hij was op deze locatie gebouwd omdat hier zich het steenkoolbekken bevond. Tussen 1915 en 1963 werd hier hoofdzakelijk gasrijk vetkool geproduceerd. Dit werd verwerkt tot ‘cokes’, brandstof voor industrieel gebruik. Ruim 61 miljoen ton steenkool werd in deze Staatsmijn naar boven gebracht. De Staatsmijn had een viertal schachten, waarmee mijnwerkers naar grote diepte ondergronds gebracht werden. Schacht IV was de diepste schacht van Nederland. In 1963 is de Hendrik overgegaan in Emma-Hendrik groep en derhalve zijn de werkzaamheden daar gestopt om in 1967 het nieuwe AFCENT hoofdkwartier te worden .
Heeft u interesse, neem dan contact op met ons. +31 6 38 25 93 65